Curtea de Conturi Europeană a dat undă verde conturilor pe 2023 ale întreprinderilor comune ale UE, care sunt parteneriate public-privat ale Uniunii Europene pentru cercetare și inovare. Auditorii atrag însă atenția asupra unor aspecte care trebuie tratate cu o grijă mai mare, cum ar fi asigurarea faptului că partenerii privați contribuie la nivelul convenit.
Întreprinderile comune sunt parteneriate între Comisia Europeană, diferite sectoare industriale și cel al cercetării și – în unele cazuri – organizații interguvernamentale și state participante. Întreprinderile comune finanțate cu fonduri din programele UE pentru cercetare și inovare (Orizont 2020, Orizont Europa și Europa digitală, care pun la dispoziție finanțare UE în total de 17 miliarde de euro) ar trebui să mobilizeze contribuții suplimentare (în natură și alte contribuții financiare) în sumă de 21,1 miliarde de euro de la parteneri pentru implementarea unor proiecte de cercetare și inovare în valoare de aproximativ 38,1 miliarde de euro.
„Am validat și anul acesta conturile întreprinderilor comune ale UE, confirmând astfel o tendință pozitivă”, a declarat doamna Ildikó Gáll-Pelcz, membra Curții responsabilă de acest audit anual. „Dat fiind că întreprinderile comune contribuie la competitivitatea Europei, cu eforturi mai mari ele vor putea obține un raport cost-beneficiu mai bun”.
La fel ca în anii precedenți, auditorii au pus în lumină riscuri majore la care este expusă întreprinderea comună pentru dezvoltarea energiei de fuziune (Fusion for Energy – F4E),care răspunde de contribuția Europei la megaproiectul privind reactorul termonuclear experimental internațional (ITER). F4E este finanțată de Euratom și de o serie de state membre participante și are misiunea de a actualiza substanțial obiectivele de etapă ale proiectului ITER, ținând cont de modificările tehnice semnificative și de creșterile mari de costuri înregistrate până acum. Potrivit auditorilor, revizuirea obiectivelor de etapă va avea un impact considerabil asupra estimărilor privind costurile necesare îndeplinirii obligațiilor de livrare pentru proiectul ITER, estimate de F4E –pe baza obiectivelor de etapă din trecut – la 21,2 miliarde de euro. Auditorii avertizează și că gradul ridicat de dependență al F4E de prestatori externi de servicii antrenează riscuri semnificative pe termen lung (nivel redus de menținere a cunoștințelor în cadrul organizației și scăderea eficienței forței de muncă).
Totodată, auditorii observă că întreprinderea comună pentru bioeconomia circulară în Europa (CBE) și cea pentru calculul european de înaltă performanță (EuroHPC) nu și-au atins obiectivele privind contribuțiile în natură ale membrilor privați pentru proiectele din cadrul Orizont 2020. Pentru EuroHPC în special, auditorii evidențiază un risc major ca aceasta să nu își atingă obiectivele privind contribuția membrilor săi privați pe durata programelor Orizont Europa și Europa digitală și recomandă reevaluarea acestor obiective. Întreprinderea comună pentru o aviație curată (CA), întreprinderea comună pentru cipuri și EuroHPC au solicitat contribuții financiare suplimentare din partea UE la un nivel cu mult peste necesarul lor de lichidități. Această practică nu numai că deviază resurse financiare ale UE de la alte activități ale acesteia, dar este și un indiciu de gestionare deficientă a numerarului, arată auditorii.
Auditul efectuat asupra unui eșantion de plăți de granturi din cadrul Orizont 2020 a revelat din nou erori sistemice în declararea costurilor cu personalul și pentru echipamente. Principalele erori constau în tarife orare calculate incorect și declarări incorecte (de exemplu, includerea de ore lucrate în afara perioadei de raportare sau în afara proiectului, declararea de prime neeligibile sau de costuri neeligibile cu echipamente și declararea taxei pe valoarea adăugată deductibile).
Întreprinderea comună „Rețele și servicii inteligente” și întreprinderea comună EDCTP3 „Sănătatea la nivel mondial” au devenit autonome financiar în ultimul trimestru din 2023 și au fost auditate de Curtea de Conturi Europeană în acest an pentru prima dată. Ambele s-au confruntat cu dificultăți în prezentarea primelor lor conturi anuale (prezentarea separată a informațiilor privind resursele financiare gestionate de Comisia Europeană, de o parte, și a celor privind resursele financiare gestionate de întreprinderea comună, pe de altă parte).
Lista completă a întreprinderilor comune, precum și constatările de audit pentru fiecare dintre acestea sunt cuprinse în raportul anual, care este disponibil pe site-ul Curții. În 2023, întreprinderile comune care își desfășoară activitatea în cadrul programelor pentru cercetare și inovare ale UE au dispus de un buget total de plăți de 3,3 miliarde de euro (în 2022: 2 miliarde de euro) și au numărat 299 de angajați (în 2022: 257 de angajați). Bugetul total de plăți al F4E s-a ridicat la 0,6 miliarde de euro (în 2022: 0,8 miliarde de euro) și, în cadrul ei, lucrau 426 de angajați (în 2022: 436).