EU:n ja sen jäsenvaltioiden on tehtävä enemmän päästäkseen kunnianhimoisiin tavoitteisiinsa, toteaa Euroopan tilintarkastustuomioistuin uudessa kertomuksessaan. EU:n keskipitkän ajan tavoitteena on puolittaa onnettomuuksista johtuvien kuolemien ja vakavien loukkaantumisten määrä. Pitkän ajan tavoitteena on asteittain estää liikennekuolemat ja vakavat loukkaantumiset kokonaan. Euroopan komission lähestymistapa on kattava. Liikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten vähentämisessä ei kuitenkaan ole edistytty viime vuosina. Tämä herättää suuria epäilyksiä sen suhteen, kykeneekö EU pääsemään lähelle nollatavoitettaan vuoteen 2050 mennessä. Näillä näkymin liikennekuolemat vähenevät vuoteen 2030 mennessä vain neljänneksen sen sijaan, että määrä puolittuisi verrattuna vuoteen 2019. Silloin EU:n teillä kuoli 22 800 ihmistä.

Liikenneonnettomuudet ovat yleinen ennenaikaisen kuoleman syy EU:ssa. Erityisesti riski koskee jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä, sillä heitä on lähes 50 prosenttia liikenteessä kuolleista. Seuraavaksi eniten, 45 prosenttia, on autossa matkustavia. Jokaista menetettyä henkeä kohden arvioidaan viiden ihmisen loukkaantuvan vakavasti.

Liikenneturvallisuus on EU:ssa parantunut huomattavasti. Lukuisia ihmishenkiä menetetään silti EU:n teillä edelleen joka päivä,” toteaa tarkastusta johtanut tilintarkastustuomioistuimen jäsen Eva Lindström. “Nykyisellä vauhdilla emme onnistu puolittamaan liikennekuolemien määrää tällä vuosikymmenellä. Jos EU ja sen jäsenvaltiot haluavat saavuttaa tavoitteensa, niiden on tehtävä enemmän.

EU:n teillä kuoli 20 640 ihmistä vuonna 2022 (viimeisin vuosi, josta on saatavilla kattavat tiedot). EU:ssa liikenteessä kuoli keskimäärin 46 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Kuolleisuusaste oli alhaisin Ruotsissa (22) ja korkein Romaniassa (86). Vuoden 2030 tavoitteen saavuttamiseksi EU:n alueella tarvittaisiin 4,6 prosentin vuosittainen vähennys. Viiden viime vuoden aikana vähennys on ollut keskimäärin vain 2,5 prosenttia vuodessa. EU:n liikenneturvallisuustavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos jäsenvaltiot ottavat käyttöön tarvittavat politiikat ja osoittavat niihin varoja. Jäsenvaltiot ovat nimittäin ratkaisevassa asemassa soveltamassa tiettyjä toimenpiteitä, joilla voitaisiin suoraan parantaa liikenneturvallisuutta. Komissio auttaa jäsenvaltioita ehkäisemään kuolemia ja vakavia loukkaantumisia. Se on hyväksynyt monipuolisen EU Safe System -lähestymistavan, jonka kahdeksan pilaria koskevat muun muassa turvallisia ajoneuvoja, tieinfrastruktuuria ja tienkäyttöä. Lähestymistapa on kattava, toteavat tarkastajat. He tuovat kuitenkin esiin myös puutteita. Komissio ei esimerkiksi vielä seuraa jäsenvaltioiden toimien tuloksellisuutta vaikuttavasti. EU:n toimet eivät myöskään kata kaikkia riskitekijöitä, kuten ajonopeutta. Nopeus sekä rattijuopumus, turvavyön käytön laiminlyönti ja kuljettajan tarkkaamattomuus ovat onnettomuuksien keskeisiä syitä.

EU osoitti vuosina 2014–2020 noin 6,7 miljardia euroa hankkeisiin, joilla edistettiin liikenneturvallisuutta. EU:n vaatimukset eivät kuitenkaan kata alueita, joilla tapahtuu eniten liikennekuolemia. Näitä ovat esimerkiksi kaupunkialueet, pyörätiet ja muut kuin päätiet. Liikenneturvallisuuteen suhtaudutaan eri EU-maissa kovin eri tavoin. Mielenkiintoista kyllä, eri jäsenvaltiot määrittävät ihmishengelle hyvin erisuuruisen arvon, kun ne arvioivat hankkeiden taloudellisia hyötyjä. Liikenneturvallisuus ei myöskään ollut keskeinen peruste valittaessa hankkeita, joilla oli liikenneturvallisuutta koskevia tavoitteita. Se kilpaili muiden painopisteiden, kuten vihreämmän liikenteen, kanssa. Valintaperusteet eivät useinkaan ottaneet huomioon pahimpia onnettomuuspaikkoja. EU saattaa tulevina vuosina osoittaa vähemmän rahoitusta liikenneturvallisuuteen. Siksi on entistäkin tärkeämpää käyttää varat mahdollisimman hyvin niin, että niillä pelastetaan mahdollisimman monta ihmishenkeä.

Taustatietoa

Tieliikenteen turvallisuus on EU:ssa merkittävä yhteiskunnallinen haaste. Komission tehtävänä on lähinnä koordinoida EU:n toimia ja etenkin maiden rajat ylittäviä toimia. Euroopassa liikenteessä kuolee vähiten ihmisiä maailmassa. Määrä on laskenut EU:n teillä huomattavasti verrattuna vuoteen 2000. Vähennys oli 36 prosenttia vuosina 2010–2020. Tavoiteltu 50 prosentin vähennys on kuitenkin vielä kaukana. EU:n tavoitteiden saavuttaminen voi vaikeutua, sillä nykyiseltä jo hyvältä suoritustasolta lähdettäessä on yhä vaikeampaa saada aikaan merkittäviä parannuksia. Tarkastajat tutkivat komission toimia ja tekivät tarkastuskäynnit neljään liikenneturvallisuustilanteeltaan erilaiseen jäsenvaltioon – Espanjaan, Liettuaan, Romaniaan ja Slovakiaan. Tarkastuksen taustalla vaikuttavat myös autokannan vanheneminen sekä uudet haasteet, joita tuovat mukanaan henkilökohtaiset liikkumisvälineet (kuten sähköpotkulaudat) ja autonomiset ajoneuvot. Alustavien tietojen mukaan liikennekuolemien määrä väheni vuonna 2023 vain yhden prosentin verrattuna vuoteen 2022. Nämä 8. maaliskuuta 2024 saadut luvut vahvistavat, että edistyminen on hidasta.

Liikenneturvallisuus: EU:n on vauhditettava tavoitteiden saavuttamista