Om EU och medlemsländerna inte lägger i en högre växel kommer de förmodligen att missa unionens ambitiösa mål på medellång och lång sikt, det vill säga att halvera och sedan gradvis minska antalet döda och allvarligt skadade i trafikolyckor till nära noll, enligt en ny rapport från Europeiska revisionsrätten. Trots att Europeiska kommissionen har infört en heltäckande strategi har framstegen med att minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken stannat av de senaste åren, vilket väcker allvarliga tvivel om EU:s förmåga att minska antalet till nära noll senast 2050. Till 2030 förväntas antalet döda minska med endast en fjärdedel i stället för, som planerat, till hälften jämfört med 2019, då 22 800 människor dog på vägarna i EU.

Trafikolyckor är en vanlig orsak till för tidig död i EU. Oskyddade trafikanter som fotgängare, cyklister och motorcyklister är särskilt utsatta och står för nästan 50 % av antalet döda, före personer som färdas i bil (45 %). För varje förlorat liv uppskattas ytterligare fem personer i EU drabbas av allvarliga skador.

EU har kommit långt med trafiksäkerheten, men många liv går fortfarande förlorade varje dag på våra vägar,” säger Eva Lindström, den ledamot av revisionsrätten som ledde revisionen. ”Med nuvarande framstegstakt kommer målet att halvera antalet döda under det här årtiondet inte att uppnås. Om EU och medlemsländerna vill uppnå dessa mål måste de lägga i en högre växel.

År 2022 (det senaste året med fullständiga uppgifter) dog 20 640 människor på vägarna i EU.
Den genomsnittliga dödligheten i EU var 46 döda per miljon invånare: Sverige hade den lägsta dödligheten med 22 döda per miljon invånare medan Rumänien hade den högsta med 86 döda per miljon invånare. Om målet till 2030 ska kunna uppnås behöver antalet döda i hela EU minska med 4,6 % varje år, men under de senaste fem åren har antalet döda i genomsnitt minskat med endast 2,5 % per år. EU:s trafiksäkerhetsmål kan endast uppnås om medlemsländerna för den politik och tillhandahåller den finansiering som krävs eftersom det är de som sitter i förarsätet och ansvarar för att genomföra vissa åtgärder som direkt kan förbättra trafiksäkerheten. För att hjälpa dem att förebygga dödsolyckor och allvarliga skador har kommissionen antagit en strategi med flera lager: EU:s strategi för säkra system, som bygger på åtta pelare, däribland fordon, väginfrastruktur och vägtrafik. Revisorerna anser att strategin är heltäckande men de pekar också på brister. Till exempel är kommissionens övervakning av medlemsländernas prestationer ännu inte ändamålsenlig. Dessutom omfattar EU:s insatser inte alla riskområden, såsom fortkörning, som – tillsammans med rattfylleri, att säkerhetsbälten inte används och att föraren är distraherad – är en av de främsta orsakerna till olyckor.

Mellan 2014 och 2020 fördelade EU omkring 6,7 miljarder euro till projekt som bidrog till trafiksäkerhet. Men EU:s krav omfattar inte den infrastruktur där flest dödsolyckor inträffar, till exempel stadsområden, cykelbanor och icke-primära vägar. Samtidigt finns det stora skillnader mellan EU-länderna i fråga om vilka framsteg som görs när det gäller trafiksäkerhet. Intressant nog skiljer sig det värde som tillskrivs ett människoliv betydligt mellan medlemsstaterna när projektens ekonomiska nytta ska uppskattas. Trafiksäkerhet var inte heller ett nyckelkriterium när projekt för att förbättra den valdes ut eftersom den konkurrerar med andra prioriteringar som grönare transporter. Dessutom var urvalskriterierna sällan inriktade på olycksdrabbade sträckor. Eftersom EU-stödet till trafiksäkerhet eventuellt kan minska under de kommande åren blir det ännu viktigare att se till att det används där det gör störst nytta för att rädda liv.

Bakgrundsinformation

Trafiksäkerhet är en viktig samhällsfråga i EU. Kommissionens roll är främst att samordna EU:s verksamhet, särskilt över landsgränserna. Europa har den lägsta trafikdödligheten i världen: antalet döda i trafiken i EU har minskat markant sedan 2000, med 36 % mellan 2010 och 2020, men minskningstakten var långt ifrån de planerade 50 %. Det kan bli svårare att uppnå EU:s mål eftersom det blir allt svårare att åstadkomma betydande förbättringar när prestationsnivån redan är god. Revisorerna granskade kommissionens åtgärder och gjorde granskningsbesök i fyra medlemsstater – Spanien, Litauen, Rumänien och Slovakien – som har olika resultat i fråga om trafiksäkerhet. Revisionen utförs mot bakgrund av en åldrande bilpark och de nya utmaningar som enpersonsfordon (t.ex. elsparkcyklar) och självkörande fordon utgör. De preliminära uppgifterna om antalet döda i trafiken för 2023, som kom den 8 mars 2024, bekräftar att framstegen går långsamt och att antalet döda endast minskade med 1 % jämfört med 2022.

Trafikskerhet i EU: dags fr EU att lgga i en hgre vxel