Som ni säkert alla vet är 8 mars Internationella kvinnodagen! En dag då vi firar kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska landvinningar, men också en dag då vi kan fundera över hur långt det är kvar innan jämställdhet uppnås mellan kvinnor och män. I EU fortsätter lagstiftarna att föreslå och anta lagar som ska främja kvinnors och flickors rättigheter. I den mån EU-medel är inblandade har vi på revisionsrätten granskat denna politik för att bedöma hur ändamålsenlig den är. Våra slutsatser är blandade.

Det råder inga tvivel om att saker och ting går framåt och att viljan är god. På Internationella kvinnodagen för två år sedan föreslog Europeiska kommissionen ett direktiv om åtgärder för att sätta stopp för våldet mot kvinnor. För mindre än en månad sedan enades Europaparlamentet och rådet om lagen. Sluttexten har ännu inte antagits, men genom den kommer en rad gärningar som kvinnlig könsstympning, nätvåld och tvångsäktenskap att kriminaliseras i länder där detta ännu inte har gjorts.

Men våra revisorer har sett att verkligheten inte alltid lever upp till EU:s ädla mål. År 2021 offentliggjorde revisionsrätten en särskild rapport om jämställdhetsintegrering (dvs. ett aktivt främjande av jämställdhet mellan kvinnor och män på alla områden när EU:s politik utformas och genomförs). Vi konstaterade att kommissionen hade gjort långt ifrån tillräckligt för att leva upp till sitt åtagande om jämställdhetsintegrering i sin budget, att jämställdhetsanalyser av effekter borde genomföras för all EU-finansiering och att könsuppdelade data borde samlas in systematiskt. ”Jämställdhet mellan kvinnor och män är ett av EU:s grundläggande värden”, säger Eva Lindström, den ledamot av Europeiska revisionsrätten som ansvarade för revisionen. ”Vår rapport var mycket viktig i det att vi påpekade att framstegen för att nå detta mål går alldeles för långsamt. Vi noterar att Europeiska kommissionen godtog alla våra rekommendationer fullt ut eller delvis 2021. Men jämställdheten är fortfarande hotad i Europa. Vi måste fortsätta att vara vaksamma.”

Förra året offentliggjorde vi även en rapport om Spotlight-initiativet, som ska få slut på våldet mot kvinnor och flickor runtom i världen. Det är ett program som genomförs gemensamt av EU och FN. Vi konstaterade att programmet visserligen var ett positivt steg, men att andelen finansiering som når de slutliga stödmottagarna var för liten och att programmets löptid var för kort för att skapa varaktiga förändringar.

Men hur klarar vi oss här på revisionsrätten i fråga om jämställdhet? Jo, ungefär som man kunde vänta sig. Överlag har det funnits en jämn könsfördelning bland de anställda, där kvinnorna för närvarande har ett litet övertag (53:47). Andelen kvinnor i högsta ledningen har förbättrats betydligt mellan 2015 och slutet av 2022 i och med att andelen kvinnliga förstachefer i revisionsavdelningarna har mer än fyrdubblats. Men kvinnor i ledande befattningar är fortfarande underrepresenterade (39 % vid utgången av 2022) och överrepresenterade i lägre befattningar. Mer än 60 % av sekreterar- och assistenttjänsterna innehas av kvinnor. Tre nya ledamöter som nyligen utnämndes av revisionsrätten var emellertid kvinnor, vilket innebar att andelen kvinnliga ledamöter ökade till 40 % av samtliga ledamöter.

Har EU gjort tillrckligt fr jmstlldheten?