Prin poziția sa geografică, Turcia este o țară importantă de primire și tranzit pentru refugiații care se îndreaptă către Europa. În ultimii zece ani, Turcia a cunoscut un aflux de refugiați, în special din Siria. În 2015, cu scopul de a acorda mai multe fonduri pentru sprijinirea refugiaților din această țară, UE a creat Instrumentul pentru refugiații din Turcia, prin care se direcționează o sumă de șase miliarde de euro. În 2018, Curtea de Conturi Europeană a examinat sprijinul umanitar acordat în cadrul instrumentului. Recent, aceasta a efectuat un al doilea audit pentru a evalua dacă finanțarea a adus beneficii pentru refugiați și pentru comunitățile-gazdă, dacă banii cheltuiți au avut un impact semnificativ și ce se va întâmpla atunci când sprijinul UE se va epuiza.
Turcia găzduiește în prezent peste 4 milioane de refugiați înregistrați, inclusiv peste 3,2 milioane de refugiați de origine siriană. Strămutarea în curs a acestora și numărul tot mai mare de sosiri ilegale din Afganistan afectează coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile-gazdă ale acestora, în special din cauza încetinirii creșterii economice din Turcia. Mai puțin de 5 % dintre refugiați trăiesc în tabere de refugiați, ceea ce înseamnă că prezența lor are un impact considerabil asupra comunităților locale. În urma cutremurelor din februarie 2023, în Turcia au apărut tensiuni din ce în ce mai mari în jurul refugiaților.
Instrumentul urmărește să pună la dispoziția UE un mecanism de coordonare care să permită mobilizarea rapidă, eficace și eficientă de ajutor pentru refugiații din Turcia. Acesta coordonează o sumă totală de șase miliarde de euro, jumătate provenind din bugetul UE și jumătate din contribuțiile statelor membre ale UE. Banii au fost alocați în două tranșe egale, în 2016-2017 și 2018-2019. Până în prezent, a fost plătită o sumă de peste cinci miliarde de euro, pe fondul unei perioade de deteriorare a relațiilor bilaterale UE-Turcia începând din 2016. Ce s-a obținut însă cu acești bani? Sunt rezultatele sustenabile pe termen lung?
În urma primului audit din 2018, Curtea a felicitat UE pentru mobilizarea rapidă a fondurilor, care a permis un răspuns rapid. În același timp, auditorii au solicitat totuși îmbunătățiri ale modului în care este gestionat instrumentul, astfel încât fondurile să poată fi utilizate cu mai multă eficacitate. De această dată, auditorii au verificat dacă recomandările lor anterioare fuseseră puse în aplicare, dacă proiectele de dezvoltare răspundeau nevoilor beneficiarilor și dacă au avut vreun impact, precum și dacă proiectele sunt sustenabile, iar costurile, rezonabile. Au fost evaluate, de asemenea, consecințele cutremurelor din 2023 asupra proiectelor finanțate. Doriți să aflați care au fost constatările auditorilor? Rămâneți pe recepție – raportul va fi publicat pe site-ul Curții, în data de 24 aprilie, imediat după miezul nopții.