Nevoia strategică a UE de mobilitate militară a devenit din ce în ce mai urgentă având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și problemele cu care se confruntă forțele armate în acest domeniu în UE. Mobilitatea militară este astăzi unul dintre elementele prioritare ale capabilităților de apărare ale UE. Scopul ei? Să asigure o deplasare rapidă și fluidă a personalului, a materialelor și a activelor militare în interiorul și în afara UE – cu preaviz scurt și la scară mare. Pentru prima dată, UE dispune de un buget pentru mobilitatea militară, din care cea mai mare parte de 1,69 miliarde de euro este consacrată infrastructurii cu dublă utilizare. Primul plan de acțiune al UE privind mobilitatea militară a fost publicat în 2018, fiind urmat de un al doilea în 2022. Auditorii analizează dacă Planul de acțiune 2.0 a fost clădit pe un fundament solid și dacă este pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale.

Din punct de vedere juridic, apărarea teritorială ține de competența fiecăruia dintre cele 27 de state membre ale UE, dintre care 23 sunt membre și ale NATO. Tratatul prevede însă astfel: „Competența Uniunii în materie de politică externă și de securitate comună include toate domeniile politicii externe, precum și toate chestiunile referitoare la securitatea Uniunii, inclusiv la definirea treptată a unei politici de apărare comune care poate conduce la o apărare comună”.

Mobilitatea militară acoperă armonizarea normelor per ansamblul statelor membre ale UE și explorarea potențialului unei abordări civilo-militare pentru dezvoltarea infrastructurii. Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 este primul care include un buget alocat în mod specific pentru proiecte de infrastructură de transport cu dublă utilizare: 1,69 miliarde de euro la prețurile curente. Acesta este prevăzut în Regulamentul privind Mecanismul pentru interconectarea Europei. Bugetul UE finanțează și proiecte de cercetare și dezvoltare în domeniul mobilității militare prin Fondul european de apărare.

Cel de al doilea plan de acțiune acoperă perioada 2022-2026 și este structurat în jurul a patru piloni principali: coridoarele multimodale și centrele logistice, reziliența și pregătirea, măsurile de sprijin în materie de reglementare și dimensiunea de parteneriat. Planul cuprinde 38 de acțiuni, dintre care majoritatea sunt prevăzute să fie puse în aplicare la nivelul UE.

Apărarea este un domeniu destul de nou pentru auditorii UE, dar, în mod evident, unul care va rămâne în atenție și va continua să evolueze rapid. Primul raport de audit al Curții în acest domeniu, publicat în 2023, a examinat îndeaproape cercetarea în materie de apărare finanțată de la bugetul UE și a recomandat, printre altele, conceperea unei strategii pe termen lung pentru Fondul european de apărare. În plus, la începutul acestui an, Curtea a publicat un aviz referitor la Programul privind industria europeană de apărare.

Auditorii elaborează acum un al doilea raport special în materie, având ca subiect acțiunile și cheltuielile UE în domeniul apărării. Se va examina dacă guvernanța privind acțiunile și cheltuielile din domeniul mobilității militare în UE include mecanisme clare și adecvate de asigurare a răspunderii de gestiune, dacă modul în care este conceput Planul de acțiune 2.0 este de natură să contribuie la atingerea obiectivului general de a avea o rețea de mobilitate militară bine conectată și cu timpi de reacție mai scurți și dacă planul este pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale. Raportul va fi publicat în iarna aceasta – rămâneți pe recepție.

Mobilitatea militară: este UE pe drumul cel bun?