No

Έκτακτη συνάντηση της Επιτροπής Επαφών των επικεφαλής των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στις 8 Μαΐου 2013
Luxembourg2013CC.jpg
Το ΕΕΣ φιλοξένησε μια έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των ΑΟΕ της ΕΕ και του ΕΕΣ στις 8 Μαΐου 2013, της οποίας προήδρευσε η κυρία Giedrė Švedienė, Γενικός Ελεγκτής της Λιθουανίας και ασκούσα την προεδρία της Επιτροπής Επαφών. Παρευρέθησαν 59 αντιπρόσωποι από 24 ΑΟΕ της ΕΕ, το ΕΕΣ και τα ΑΟΕ τεσσάρων υποψηφίων προς ένταξη χωρών (της Κροατίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας). Ήταν η πρώτη έκτακτη συνάντηση στην ιστορία της Επιτροπής Επαφών.
 
Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλάμβανε δύο θέματα: 1) σχέδιο δήλωσης σχετικά με τη σημασία της πρόβλεψης ενδεδειγμένων μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και τις συναφείς εξελίξεις και 2) προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων επί του εγγράφου θέσης της ειδικής ομάδας της Επιτροπής Επαφών για το «ψήφισμα αριθ. 6».
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, τα μέλη της Επιτροπής Επαφών εξέτασαν μια φινλανδική πρωτοβουλία που στοχεύει στην αποστολή κοινής δήλωσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει των επικείμενων συζητήσεων στο Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013 σχετικά με πιθανά μέτρα και χάρτη πορείας για την περαιτέρω εμβάθυνση και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Η εν λόγω συζήτηση στους κόλπους του Συμβουλίου παρείχε μια σημαντική ευκαιρία να τονιστεί στους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής ο ρόλος της λογοδοσίας και του δημόσιου εξωτερικού ελέγχου στο πλαίσιο της περαιτέρω εξέλιξης της ΟΝΕ.
 
Η Επιτροπή Επαφών ενέκρινε ομόφωνα δήλωση σχετικά με τη σημασία της πρόβλεψης ενδεδειγμένων μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Με τη δήλωση αυτή, η Επιτροπή Επαφών κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διασφαλίσει και να ενισχύσει τον δημόσιο εξωτερικό έλεγχο και τη λογοδοσία κατά την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, της τραπεζικής ένωσης και του ενισχυμένου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, ειδικότερα μέσω:
 
- της ανάπτυξης ενός συνεκτικού πλαισίου για τον έλεγχο και τη λογοδοσία·
- της αναγνώρισης της σημασίας του δημόσιου εξωτερικού ελέγχου στη νομοθεσία της ΕΕ·
- της ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης·
- της ενσωμάτωσης μηχανισμών ελέγχου στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας· και
- της βελτίωσης της διαφάνειας και της συνοχής του ελέγχου των μέσων χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης.
 
Επίσης, κατόπιν συμφωνίας, συντάχθηκε συνοδευτική επιστολή της δήλωσης, την οποία υπέγραψαν τα μέλη της «τρόικας», ήτοι οι επικεφαλής των ΑΟΕ της Λιθουανίας (που ασκεί την προεδρία), της Πορτογαλίας και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων επί του εγγράφου θέσης της ειδικής ομάδας της Επιτροπής Επαφών για τα καθήκοντα και τους ρόλους του εξωτερικού δημόσιου ελέγχου υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Η ειδική ομάδα διενήργησε λεπτομερή ανάλυση και κατάρτισε έγγραφο θέσης στο οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά τα συμπεράσματα και οι συστάσεις της, καθώς και ιδέες σχετικά με τα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί μελλοντικά η Επιτροπή Επαφών. Περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Επαφών. Η Επιτροπή Επαφών ζήτησε από τους υπευθύνους επαφών (συνδέσμους) να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και να υποβάλουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν ενόψει της επόμενης συνάντησης της Επιτροπής Επαφών που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2013.