Special report|20d56233-5179-449f-93ac-6c9e8f3787cb
-->

did

22/2018. sz. Különjelentés: Mobilitás az Erasmus+ program keretében: Több millióan vesznek részt a mobilitási programokban és számos területen jön létre európai hozzáadott érték, a teljesítmény mérése azonban fejlesztésre szorul

Hungarian icpdf.png 4 MB
06. 09. 2018

Az Erasmus+ program egy jól ismert és sikeres uniós „márkanév”, amely a 2014–2020-as időszakban több mint 16 milliárd euró értékben nyújt támogatásokat az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén. Értékeltük a tanulási mobilitási program teljesítményét és európai hozzáadott értékét: ez az Erasmus+ program egyik fő intézkedése, amelynek pénzügyi kerete a program teljes költségvetésének több mint felét teszi ki és eddig több mint kétmillió tanuló és gyakorlati szakember számára nyújtott támogatást.

Összességében megállapítottuk, hogy az Erasmus+ program kedvezően alakítja a résztvevők véleményét az Európai Unióról, és több formában is létrehoz európai hozzáadott értéket, mivel külön-külön eljárva ilyen hatást az országok nem tudnának elérni.

Véleményünk szerint azonban a teljesítmény mérését megnehezíti az, hogy a mutatók nincsenek teljesen összhangban a célkitűzésekkel, és az egyszerűsítő elemek bevezetése ellenére a pályázati és adatközlési eljárások továbbra is túl bonyolultak.