-->

Környezetvédelem, közegészségügy és élelmiszer-biztonság

 

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ha kezelni akarjuk a világ ökoszisztémáit és az uniós polgárok mindennapi életét érintő hosszú távú stresszhatásokat, változtatni kell a természeti erőforrások felhasználásának és a környezet védelmének jelenlegi megközelítésén. Az éghajlatváltozás és a szennyezés terén végzett munkánk ezt az új valóságot tükrözi. Az Uniónak a közegészségügy és az élelmiszerlánc tekintetében is új kihívásokkal kell szembenéznie.

Uniós számvevőkként előre is kell tekintenünk, hogy az Unió előtt álló legfontosabb jövőbeni kihívások megoldásában is segíthessünk. Környezetünk megóvása, az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás, valamint a levegő-, talaj- és vízszennyezés elleni küzdelem komoly kihívást jelent, amelynek csak az Unión belüli és annak határain túl is terjedő együttműködéssel lehet megfelelni. Az Unió hagyományosan globális vezető szerepet tölt be mindhárom területen, de érdemes lenne felülvizsgálni a szakpolitikák kialakításának és végrehajtásának gyakorlatát, hogy e témák több figyelmet kapjanak és eredményesebben lehessen kezelni azokat.

Mindezeket a tényezőket ellenőrzési feladataink kiválasztásakor és a jövőre vonatkozó ajánlásaink megfogalmazásakor továbbra is szem előtt fogjuk tartani.