-->

Közlekedés és idegenforgalom

 

A közlekedés és a mobilitás az európai projekt központi elemei. Az Európai Bizottság által közvetlenül kiválasztott és társfinanszírozott európai közlekedési projektekhez az uniós költségvetés „Versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért” alfejezete biztosítja a forrásokat. A közlekedési projektek uniós finanszírozása azonban nagyobbrészt továbbra is a kohéziós költségvetésből történik.

Uniós számvevőkként előre is kell tekintenünk, hogy az Unió előtt álló legfontosabb jövőbeni kihívások megoldásában is segíthessünk. Az elkövetkező években a digitális forradalom – a logisztikai láncokra gyakorolt hatása és a fogyasztói magatartás változásai révén – jelentős hatással lesz a forgalomra. Az európai közlekedési infrastruktúrát úgy kell kialakítani, átalakítani és karbantartani, hogy az képes legyen kezelni a várható forgalomáramlást. Ehhez jelentős közberuházásokra lesz szükség az elkövetkező években, és e beruházások finanszírozása tekintetében új megközelítéseket kell majd kidolgozni. Ugyanakkor a környezetbarát megoldások – például az elektromos járművek és a telekocsi-technológiák – egyre fontosabbá válnak, és a kormányzatoknak az új szükségletekhez kell igazítaniuk az infrastruktúrát és a közlekedési rendszereket.

Mindezeket a tényezőket ellenőrzési feladataink kiválasztásakor és a jövőre vonatkozó ajánlásaink megfogalmazásakor továbbra is szem előtt fogjuk tartani.