-->

Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A közös agrárpolitika (KAP) a legfontosabb uniós szakpolitikák közé tartozik. 2019-ben a „Fenntartható növekedés: természeti erőforrások” fejezet keretében több mint 57 milliárd euró uniós támogatást nyújtottak a mezőgazdasági termelőknek. A hagyományos uniós szakpolitikai területek közé tartozó KAP célja többek között a gazdálkodók támogatása, a mezőgazdaság termelékenységének növelése, a folyamatos és megfizethető élelmiszer-ellátás biztosítása, az uniós gazdálkodók védelme, valamint a vidéki térségek és tájképi elemek megóvása Unió-szerte. Egy ilyen hatalmas kiadási terület (az éves uniós költségvetés kb. 38%-a) esetében elengedhetetlen a gondos pénzgazdálkodás. Már 2019-ben is vizsgáltunk a mezőgazdasághoz kapcsolódó témákat, például a mezőgazdasági termelők jövedelmének stabilizálását, a mezőgazdasági monitoring terén megjelenő új képalkotási technológiákat, az ökológiai termékek kontrollrendszerét, valamint az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagokat. Az Unió 2020-tól új célokat tűz ki a KAP számára és (egyebek mellett) kismértékben módosítja a jövedelemtámogatások rendszerét, valamint emeli a környezet- és éghajlatvédelmi fellépések ambíciószintjét.

Uniós számvevőkként előre is kell tekintenünk, hogy az Unió előtt álló legfontosabb jövőbeni kihívások megoldásában is segíthessünk. Az új KAP keretében szorosabb kapcsolat rajzolódik majd ki az éghajlatváltozás, az erőforrásokért folyó verseny és az élőhelyeink megőrzése között. A környezetbarát megoldások az üzlet és az ipar valamennyi területén, például a közlekedésben, az építőiparban és a mezőgazdaságban is fontosabb szerepet játszanak majd. Ez mind helyi és nemzeti szinten, mind az Unió egészében gazdasági következményekkel fog járni.

Mindezeket a tényezőket ellenőrzési feladataink kiválasztásakor és a jövőre vonatkozó ajánlásaink megfogalmazásakor továbbra is szem előtt fogjuk tartani.