-->

Fejlesztés

Az Európai Unió a világ legnagyobb segélyadományozója. A témához kapcsolódó ellenőrzési jelentéseink nemcsak az egyes országok kiadásait vizsgálták meg, hanem több területen átívelő kérdésekkel is foglalkoztak.

Uniós számvevőkként előre is kell tekintenünk, hogy az Unió előtt álló legfontosabb jövőbeni kihívások megoldásában is segíthessünk. A nyugati blokk jelenleg viszonylagos hanyatlási szakaszban van, míg más országok – például Kína és India – egyre nagyobb szerepet játszanak a nemzetközi politikában, és egyre inkább befolyásolják a globális energia-, éghajlat-, biztonság-, kereskedelmi és fejlesztési politikát. A stabilitás és a gazdasági fejlődés elengedhetetlen az Afrikából Európára irányuló migrációs nyomás csökkentéséhez: többek között ezért is törekszik az uniós politika az afrikai államokon belüli és azok közötti feszültségek csökkentésére. Ugyanakkor új szereplők megjelenése veszélyezteti az Unió e földrajzi területen hagyományosan betöltött gazdasági szerepét.

Mindezeket a tényezőket ellenőrzési feladataink kiválasztásakor és a jövőre vonatkozó ajánlásaink megfogalmazásakor továbbra is szem előtt fogjuk tartani.