-->

Jogi ügyek

Uniónk közös értékekre és a jogállamiságra épül. Osztjuk a Parlamenttel azt a meggyőződést, hogy a meglévő uniós szintű mechanizmusoknak biztosítaniuk kell, hogy az uniós jogszabályok és az uniós finanszírozás kéz a kézben járjanak. A jogalkotás és hatékonyság javítása, illetve a szakpolitikák és programok értékarányos végrehajtása egyazon éremnek a két oldala.

Uniós számvevőkként előre is kell tekintenünk, hogy az Unió előtt álló legfontosabb jövőbeni kihívások megoldásában is segíthessünk. Az elkövetkező években arra számítunk, hogy az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács továbbra is alkalmazza a minőségi jogalkotás elveit az uniós jogalkotás során. Az új technológiák és a tudományos fejlődés ugyanakkor jogi, etikai és társadalmi kérdéseket vetnek fel a szakpolitikusok számára. A mesterséges intelligencia és a genomszerkesztés terén elért haladás nyomán növekedni fog az etikai dilemmák száma, és a jogi keret nem feltétlenül lesz képes lépést tartani a fejleményekkel. Az adatelemzések fokozott használata nyomást fog gyakorolni mind a jogi, mind a szabályozási keretekre.

Mindezeket a tényezőket ellenőrzési feladataink kiválasztásakor és a jövőre vonatkozó ajánlásaink megfogalmazásakor továbbra is szem előtt fogjuk tartani.