-->

Biztonság és védelem

 

Az instabil geopolitikai helyzet és az új biztonsági fenyegetések megjelenése miatt a tagállamok részéről nagy érdeklődés kíséri a védelem témakörét. A 2021–2027-es programozási időszakra az Európai Bizottság létrehozta az Európai Védelmi Alapot, hogy a tagállamok saját nemzeti védelmi költségvetéseit kiegészítve támogassa az együttműködésen alapuló uniós védelmi projekteket.

Uniós számvevőkként előre is kell tekintenünk, hogy az Unió előtt álló legfontosabb jövőbeni kihívások megoldásában is segíthessünk. Három évtizeddel a hidegháború vége után a fokozódó világszintű instabilitás új típusú aszimmetrikus biztonsági fenyegetést jelent. Ezek hátterében elsősorban a terrorista és egyéb szélsőséges csoportok, bűnszervezetek és ellenséges országok állnak, de a világszintű járványok is veszélyt jelenthetnek. Az Unió jelenleg nem kellőképpen felkészült a kiberbiztonsággal, a hibrid hadviseléssel és a közösségi média fegyverré válásával kapcsolatos biztonsági problémákra. Ugyanakkor az Unió és tagállamai egyre nehezebben tudnak majd többoldalú vagy kétoldalú megállapodásokat kötni, így az európaiaknak saját maguknak kell gondoskodniuk biztonságukról és védelmükről, és finanszírozniuk azokat.

Mindezeket a tényezőket ellenőrzési feladataink kiválasztásakor és a jövőre vonatkozó ajánlásaink megfogalmazásakor továbbra is szem előtt fogjuk tartani.