Annual Activity Report|a07accdb-a7d9-447c-82f7-38cdf0a9eeb2
-->

did

Onze activiteiten in 2020 - Jaarlijks activiteitenverslag van de Europese Rekenkamer

Dutch icpdf.png 5 MB
06-05-2021

2020 was een jaar als geen ander en werd gekenmerkt door bijzonder moeilijke en soms destabiliserende momenten. Maar deze momenten bleken nooit helemaal onoverkomelijk te zijn. De Europese Rekenkamer (ERK) was zeer goed berekend op alle uitdagingen, zoals blijkt uit haar activiteitenverslag, dat vandaag wordt gepubliceerd.

De uitbraak van de COVID-19-crisis begin 2020 belette de ERK niet om de prestaties en regelmatigheid van EU-maatregelen te controleren. De bedrijfscontinuïteit werd het hele jaar door gehandhaafd. De ERK bleef de EU-burgers en -beleidsmakers voorzien van onafhankelijke beoordelingen van belangrijke kwesties, waarbij werd aangegeven wat wel, en wat juist niet goed had gewerkt.

Ook voor ons als EU-auditors is er een tijd “voor” en een tijd “na” de COVID-19-crisis. In 2020 zijn we anders gaan werken. 2020 is ook een keerpunt geweest in de EU-financiën: de komende zeven jaar zal de EU 1,8 biljoen EUR kunnen uitgeven, waarvan 750 miljard EUR rechtstreeks in reactie op de COVID-19-crisis zal worden besteed. Ons worden grote, nieuwe verantwoordelijkheden toevertrouwd”, aldus Klaus-Heiner Lehne, de president van de ERK. “U kunt erop vertrouwen dat wij alles in het werk zullen stellen om onze rol als onafhankelijke externe auditor van de EU te blijven vervullen en zo de belangen van de Europese belastingbetalers te beschermen.”