Special report|20d56233-5179-449f-93ac-6c9e8f3787cb
-->
Raportul special nr. 03/2019: Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin

Romanian icpdf.png 2 MB
29.01.2019

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) contribuie la finanțarea de investiții strategice în domenii-cheie precum infrastructura, cercetarea și inovarea, educația, energia din surse regenerabile și eficiența energetică. Acesta acționează ca o garanție bugetară de la UE acordată Grupului BEI. Scopul FEIS este de a permite BEI și FEI să pună la dispoziție finanțare suplimentară pentru proiecte eligibile în UE și să mobilizeze investiții private și publice suplimentare pentru aceste proiecte.

Curtea a concluzionat că FEIS a ajutat BEI să furnizeze un nivel mai mare de finanțare pentru operațiuni cu risc mai ridicat pentru investiții, a finanțat numeroase proiecte de investiții care altfel nu ar fi putut fi întreprinse, a atras investiții publice și private suplimentare pentru aceste proiecte și a sprijinit investiții în numeroase sectoare de politică din UE.

Cu toate acestea, Curtea a constatat că o parte din sprijinul acordat de FEIS nu a făcut decât să înlocuiască alte finanțări din partea BEI și a UE, că o parte din finanțare a mers către proiecte pentru care s-ar fi putut utiliza alte surse de finanțare publică sau privată, că estimările privind investițiile suplimentare atrase de FEIS erau uneori supraevaluate și că cea mai mare parte a investițiilor s-au realizat în câteva state membre mai mari UE-15 care dispuneau de bănci naționale de promovare consacrate.