Special report|20d56233-5179-449f-93ac-6c9e8f3787cb
-->
Raportul special 13/2022: Libera circulație în UE în timpul pandemiei de COVID-19 - O supraveghere limitată a controalelor la frontierele interne și acțiuni necoordonate ale statelor membre

Romanian icpdf.png 4 MB
13.06.2022

Informații despre raportDreptul cetățenilor UE de a circula liber pe teritoriul statelor membre ale UE constituie o libertate fundamentală a Uniunii Europene. Curtea de Conturi Europeană a examinat modul în care Comisia a supravegheat controalele la frontierele interne din spațiul Schengen și restricțiile de călătorie impuse de statele membre în timpul pandemiei de COVID-19, precum și eforturile depuse la nivelul UE până la sfârșitul lunii iunie 2021 pentru a coordona aceste restricții. Concluzia sa a fost că limitările care există la nivelul cadrului juridic au îngreunat supravegherea de către Comisie a restricțiilor privind libera circulație care au fost impuse de statele membre. În plus, Comisia nu a asigurat o supraveghere adecvată pentru a garanta faptul că controalele la frontierele interne respectau legislația Schengen. În pofida inițiativelor Comisiei, restricțiile de călătorie introduse de statele membre au fost în cea mai mare parte necoordonate.

Raport special al Curții de Conturi Europene prezentat în temeiul articolului 287 alineatul (4) al doilea paragraf TFUE.