Kuten kaikki varmasti tiedämme, 8. maaliskuuta on kansainvälinen naistenpäivä! Silloin juhlitaan naisten sosiaalisia, taloudellisia, kulttuurisia ja poliittisia saavutuksia. Samalla on silti aiheellista muistaa, että sukupuolten tasa-arvoon on vielä pitkä matka. EU ehdottaa ja hyväksyy edelleen lainsäädäntöä, jolla edistetään naisten ja tyttöjen oikeuksia. Tilintarkastustuomioistuin on arvioinut tasa-arvopolitiikan vaikuttavuutta EU-varojen käytön näkökulmasta. Tasa-arvopolitiikan tulokset osoittautuivat tarkastuksessa vaihteleviksi.

Edistystä on epäilemättä saatu aikaan, ja hyvää tahtoa riittää. Euroopan komissio ehdotti kansainvälisenä naistenpäivänä kaksi vuotta sitten direktiiviä toimenpiteistä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät direktiivistä yhteisymmärrykseen vajaa kuukausi sitten. Lopullinen direktiivi odottaa kuitenkin vielä hyväksymistään. Direktiivin ansiosta muun muassa naisten sukuelinten silpominen, verkkoväkivalta ja pakkoavioliitot kriminalisoidaan myös niissä maissa, joissa näitä rikoksia ei aiemmin ollut säädetty rangaistaviksi.

Tarkastajamme ovat kuitenkin havainneet, että todellisuus ei aina vastaa EU:n jaloja tavoitteita. Tilintarkastustuomioistuin julkaisi vuonna 2021 erityiskertomuksen sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistamisesta (eli tasa-arvon aktiivisesta edistämisestä EU:n politiikkojen suunnittelun ja toteutuksen kaikissa vaiheissa). Tarkastajat totesivat, että komissio ei ollut läheskään riittävällä tavalla valtavirtaistanut sukupuolten tasa-arvoa talousarviossaan. Tarkastajat katsoivat, että kaikesta EU:n rahoituksesta olisi tehtävä tasa-arvoanalyysi ja sukupuolen mukaan jaoteltuja tietoja olisi kerättävä järjestelmällisesti. ”Sukupuolten tasa-arvo on yksi EU:n perusarvoista”, toteaa tarkastuksesta vastannut Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Eva Lindström. “Kertomuksemme osoitti nimenomaan, että tavoitetta kohti edettiin aivan liian hitaasti. Euroopan komissio hyväksyikin vuonna 2021 kaikki suosituksemme kokonaan tai osittain. Sukupuolten tasa-arvo on silti yhä vaakalaudalla Euroopassa. Meidän on pysyttävä valppaina”.

Viime vuonna tilintarkastustuomioistuin julkaisi kertomuksen Spotlight-aloitteesta. Se on EU:n ja YK:n yhteinen ohjelma naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi kaikkialla maailmassa. Tarkastajat totesivat ohjelman askeleeksi oikeaan suuntaan. Liian pieni osuus rahoituksesta saavutti kuitenkin lopulliset edunsaajat. Lisäksi ohjelma oli kestoltaan niin lyhyt, että sillä ei saatu aikaan pysyvää vaikutusta.

Entä onko sukupuolten tasa-arvo saavutettu täällä tilintarkastustuomioistuimessa? Tilanteemme on sama kuin monessa muussa paikassa. Kokonaisuutena katsoen sukupuolten edustus henkilöstössä on pysynyt tasapuolisena. Naisia on hiukan enemmän (53:47). Johtotehtävissä olevien naisten osuus kasvoi merkittävästi vuoden 2015 ja vuoden 2022 lopun välisenä aikana. Naispuolisten toimialapäälliköiden osuus tarkastusjaostoissa yli nelinkertaistui. Naiset olivat kuitenkin edelleen aliedustettuina johtavissa asemissa (39 prosenttia vuoden 2022 lopussa) ja yliedustettuina alemmissa palkkaluokissa (66 prosenttia sihteereistä ja assistenteista oli naisia). Kolme uutta tilintarkastustuomioistuimen jäsentä ovat naisia, joten jäsenistä naisia on kaikkiaan 40 prosenttia.

Onko EU tehnyt tarpeeksi sukupuolten tasa-arvon hyvksi?