După cum știți cu siguranță, 8 Martie este Ziua Internațională a Femeii. Acest eveniment ne oferă ocazia nu numai de a sărbători realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor, ci și de a reflecta asupra lungului drum pe care îl mai avem de parcurs până la atingerea parității între genuri. La nivelul UE, se propune și se adoptă constant acte legislative menite să promoveze drepturile femeilor și fetelor. În măsura în care sunt implicate fonduri din bugetul UE, Curtea de Conturi Europeană a examinat eficacitatea acestei politici. Constatările noastre sunt mixte.

S-au făcut fără îndoială progrese și există multe intenții bune. Acum doi ani, de Ziua Internațională a Femeii, Comisia Europeană a propus o directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor. În urmă cu mai puțin de o lună, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord asupra acestei legi. Aflat deocamdată în faza de adoptare definitivă, textul final va transfera în domeniul penal, în țările care nu au făcut acest lucru până acum, o serie de infracțiuni precum mutilarea genitală feminină, violența online și căsătoriile forțate.

Auditorii au constatat însă că realitatea nu se ridică uneori la înălțimea scopurilor nobile urmărite de UE. În 2021, instituția noastră a publicat un raport special privind integrarea perspectivei de gen (această noțiune se referă la promovarea activă a parității de gen la fiecare nivel al elaborării și implementării politicilor UE). Curtea a constatat că Comisia nu făcuse nici pe departe suficiente eforturi pentru a integra această abordare în bugetul său și că ar trebui desfășurate analize de impact din perspectiva egalității de gen pentru întreaga finanțare din partea UE. Totodată, Curtea a ajuns la concluzia că ar trebui colectate sistematic date separate per gen. „Egalitatea de gen este o valoare fundamentală a UE”, a afirmat doamna Eva Lindström, membra Curții de Conturi Europene responsabilă de auditul respectiv. „Raportul nostru a avut un rol foarte important în a sublinia că progresele în direcția acestui obiectiv sunt mult prea lente. Observăm că Comisia Europeană a acceptat – parțial sau în integralitate – toate recomandările noastre din 2021. Egalitatea de gen rămâne însă fragilă în Europa. Să rămânem și noi vigilenți.”

Anul trecut, Curtea a publicat de asemenea un raport referitor la inițiativa Spotlight, un program comun al UE și al ONU pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a fetelor în lume. S-a constatat că, deși programul era un pas înainte, proporția din finanțare care ajungea la beneficiarii finali era prea mică, iar perioada de desfășurare prea scurtă pentru a produce un impact de durată.

Cum stă însă Curtea la capitolul egalității de gen? Răspunsul sună cunoscut. Per ansamblu, echilibrul de gen în rândul personalului a rămas stabil, cu o proporție ușor mai ridicată a femeilor (53:47). Reprezentarea femeilor în managementul de nivel superior a cunoscut progrese importante între 2015 și sfârșitul anului 2022, perioadă în care proporția femeilor ce ocupă o funcție de manager principal în camerele de audit a crescut de peste patru ori. Femeile rămân totuși subreprezentate în posturile de conducere (39 % la sfârșitul anului 2022) și suprareprezentate în posturile din gradele mai mici, ocupând peste 66 % din funcțiile de secretariat și de asistent. Trebuie adăugat și că trei noi membri numiți recent la Curte sunt femei, ceea ce duce procentul de reprezentare a acestora la 40 % per ansamblu.

Face UE suficiente eforturi pentru egalitatea de gen?