No

​2002 decemberében a közép- és kelet-európai országok, Ciprus, Málta és Törökország legfőbb ellenőrző intézményeinek elnökei, valamint az Európai Számvevőszék elnöke egyetértettek abban, hogy érdemes lenne megvizsgálni, megvalósítható lenne-e egy az ellenőrzés színvonalát tárgyaló, átfogó és részletes útmutatónak az érdekelt felek – köztük a Kapcsolattartó Bizottság – számára, vitára történő előkészítése. Az útmutató elkészítésére felkértek egy munkacsoportot, melynek munkáját valamennyi érdekelt számvevőszék mellett a SIGMA is segítette.

2004‑ben a szakértői munkacsoport véglegesítette az útmutatót, és benyújtotta a közép- és kelet-európai országok, Ciprus, Málta és Törökország legfőbb ellenőrző intézményei elnökeinek, az Európai Számvevőszék elnökének, valamint a Kapcsolattartó Bizottságnak.

Ezen túlmenően a szakértői munkacsoport az ellenőrzés színvonaláról szóló elektronikus adatbázist is létrehozott, mely a legfőbb nemzeti ellenőrző intézmények belső hálózatán (CIRCA) hozzáférhető, és amelyet a szakértői munkacsoport volt tagjai legalább félévente aktualizálnak. A szakértői munkacsoport megbízatása 2007‑ben járt le.

További információk:

Brian Vella, Máltai Számvevőszék

(brian.vella@gov.mt)

Jacek Mazur, Lengyel Számvevőszék

(jacek.mazur@nik.gov.pl)

Kapcsolódó jelentések:

  • Guidelines on Audit Quality

    The purpose of these Guidelines on Audit Quality is to assist Supreme Audit Institutions in ensuring the high quality of their work and the resulting products. The Guidelines contain four sections: 1. Background, key definitions, types of SAIs and audits to which the guidelines apply; 2. Quality control as the “hot review” of the audit process; 3. The characteristics of post-audit quality assurance; 4. Institutional measures to enhance quality, especially management of human resources, institutional risks and external relations. The annexes provide other information considered as potentially useful.
    Mindent bezár/kibont kizárólag a látó felhasználók számára (a szöveg már elérhető képernyőolvasó-szoftverre)