No

Az Európai Unió 27 tagállama legfőbb ellenőrzési intézményeinek vezetői és az Európai Számvevőszék 2008. december 1 ̶ 2-án Luxembourgban tartották ülésüket
 

 

 
 
Az Európai Unió legfőbb ellenőrzési intézményeinek vezetőit összefogó Kapcsolattartó Bizottság kétnapos éves ülését az Európai Számvevőszék rendezte, Luxembourgban. Az ülés elnöke Vítor Caldeira, az Európai Számvevőszék elnöke volt. Jelen volt az Európai Unió 27 legfőbb ellenőrzési intézményének vezetője, valamint megfigyelőként részt vettek az ülésen a tagjelölt országok legfőbb ellenőrzési intézményeinek vezetői, továbbá az EUROSAI képzési bizottságának és a SIGMA-nak a képviselői.
 
A Kapcsolattartó Bizottság 2008-as ülését olyan időpontban tartották, amikor Európa és a világ többi része még mindig a pénzügyi piacok válságából eredő globális lökéshullámok csillapításán fáradozott. Ilyen körülmények között a Kapcsolattartó Bizottság 2008-as ülésének fő témái az Unió költségvetési reformjának és a felülvizsgált 2008–2010-es lisszaboni stratégiának a megvitatása volt; ez a két téma ugyanis közvetlenül kapcsolódik a pénzügyi válság kezeléséhez az Unióban és a tagállamokban. Mindkét témát külön szekcióban vitatták meg.
 
Dalia Grybauskaitė, a pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős akkori biztos nyitóelőadást tartott az EU költségvetési reformjáról. Az ezt követő vita megerősítette, hogy cselekvésre van szükség, és megmutatta, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a legfőbb ellenőrzési intézmények ebből a szempontból.
 
Kockázatelemzésük döntő szerepet játszik olyan pénzügyi környezetben, amelyben stagnál a pénzáramlás.
Ehhez hasonlóan a felülvizsgált 2008–2010-es lisszaboni stratégiát is ezen fejlemények tükrében vitatták meg. A résztvevők optimisták voltak a tekintetben, hogy a felülvizsgált lisszaboni stratégia segíthet mérsékelni a pénzügyi válság kedvezőtlen hatásait.
 
Az ülés második napján a résztvevők elmondták egymásnak tapasztalataikat és beszámoltak az együttműködés eredményéről. Ennek során az uniós források kezelésének egyes területeit és konkrét ellenőrzési témákat is érintettek, valamint körvonalazták a jövőbeli tevékenységekre vonatkozó kilátásokat.