No

Nem lehet alábecsülni, ahogy a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válság sújtja mind az eurózónát, mind az azon kívüli országokat. Ide tartozik a legfőbb ellenőrző intézményeknek az a szerepe, amelyet az Európai Unióban a válság leküzdésére kidolgozott (új) megoldások, intézkedések és eszközök ellenőrzésében játszanak. A Holland Számvevőszék javaslata nyomán a Kapcsolattartó Bizottság 2011. október 13‑14-i ülésén döntés született egy közpénz-ellenőrzési korlátokkal foglalkozó munkacsoport felállításáról (a Kapcsolattartó Bizottság CC-R-2011-05 sz. határozata).

A munkacsoport megbízást kapott egy előzetes tanulmány elkészítésére, amelynek keretében információkat kérnek a pénzügyi felügyeleti hatóságoktól, hogy feltárják a legfőbb ellenőrző intézmények hatáskörét és információgyűjtési jogosítványait illetően a lehetséges közpénz-ellenőrzési korlátokat. A Kapcsolattartó Bizottság felkérte a munkacsoportot, hogy a Bizottság következő, 2012-es ülésén számoljon be az előzetes tanulmány eredményeiről.

A munkacsoport működését a Holland Számvevőszék koordinálta. Az előzetes tanulmány elkészítésében 13 tagállami legfőbb ellenőrző intézmény és az Európai Számvevőszék vett részt. 2012 októberében bemutatásra került a zárójelentés és egy határozat, ezeket a Kapcsolattartó Bizottság elfogadta (a Kapcsolattartó Bizottság CC-R-2012-03 sz. határozata).

További információk:

Peter van Roozendaal, Holland Számvevőszék (P.vanRoozendaal@rekenkamer.nl)

Kapcsolódó jelentések:​​