Az uniós tagállamok legfőbb ellenőrző intézményeinek vezetői és az Európai Számvevőszék közötti Kapcsolattartó Bizottság ülése
Dubrovnik, 2018. október 11–12.

logo HR CC-final3.png
 
 
A Kapcsolattartó Bizottság 2018. október 11–12-én rendezte meg é​ves ülését Dubrovnikban házigazdájának, a Horvát Köztársaság Számvevőszékének elnökletével. A tagállamok legfőbb ellenőrző intézményei és az Európai Számvevőszék által delegált küldöttségeken kívül aktív megfigyelőként részt vettek még az uniós tagjelölt országok legfőbb ellenőrző intézményei és a SIGMA képviselői is.
 
Az ülést Ivan Klešić, a Horvát Köztársaság Számvevőszékének elnöke és Grozdana Perić parlamenti képviselő, a horvát parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának elnöke nyitotta meg.
 
A találkozó első napja az „Interakció az uniós polgárokkal – a legfőbb ellenőrző intézmények nyitottabbá tétele" című szemináriummal telt. A nemzeti és nemzetközi szinten bekövetkezett közelmúltbeli fejlemények (mint pl. a Brexit, a migráció, a biztonsági kihívások és az éghajlatváltozás) tükrében a szeminárium során a legfőbb ellenőrző intézményeknek számos témakörben volt lehetőségük megvitatni a hatékonyságuk javításához kapcsolódó kihívásokat és lehetőségeket.
 
A szeminárium bevezetőjét Ivica Tolić európai parlamenti képviselő, Karen Hill, a SIGMA elnöke, valamint Laetitia Veriter, a Citizens for Europe elnöke tartották. Ivica Tolić bemutatta az Unió helyzetét, míg Karen Hill a SIGMA szempontjából ismertette az állampolgárokkal való kapcsolattartást és a vonatkozó tapasztalatokat. Laetitia Veriter hangsúlyozta, hogy több lehetséges módozatot kell megvizsgálni arra vonatkozóan, miként lehetne az állampolgárokat bevonni a közpénzellenőrzésbe.
 
Az ezt követően Charles Deguara, Málta számvevőszékének elnöke, Kay Scheller, Németország legfőbb ellenőrző intézményének elnöke és Klaus-Heiner Lehne, az Európai Számvevőszék elnöke részvételével tartott panelbeszélgetés az állampolgárokkal folytatott kapcsolattartás pozitív tapasztalatairól és korlátairól számolt be. A résztvevők egyetértettek abban, hogy teljes mértékben ki kell használni az állampolgárokkal folytatott kapcsolattartásban rejlő lehetőségeket, és hogy a legfőbb ellenőrző intézményeknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a kapcsolatok kiépítése terén.
 
A találkozó második napja a Kapcsolattartó Bizottság folyamatban levő és a közelmúltban befejeződött tevékenységeire vonatkozó, valamint a Németország, a Cseh Köztársaság, Olaszország és Lengyelország legfőbb ellenőrző intézményei által az Unióhoz kapcsolódóan végzett ellenőrzésekkel kapcsolatos beszámolás jegyében telt.
 
Az ülés végén a Kapcsolattartó Bizottság elnökségét átadták a Kapcsolattartó Bizottság következő, 2019. évi varsói ülése házigazdájának, Lengyelország legfőbb ellenőrző intézménye elnökének.