Special report|20d56233-5179-449f-93ac-6c9e8f3787cb
-->

did

Tematsko izvješće 15/2021: Prava putnika u zračnom prometu tijekom pandemije bolesti COVID-19: unatoč nastojanjima Komisije ključna prava nisu zaštićena

Croatian icpdf.png 5 MB
29.06.2021

​​Sud je proveo analizu načina na koji je Komisija štitila prava putnika u zračnom prometu u EU-u tijekom krize uzrokovane bolešću COVID-19.

Utvrdio je da putnici u zračnom prometu nisu bili u potpunosti informirani o svojim pravima tijekom navedene krize. U početnom razdoblju krize mnogi putnici nisu dobili povrat novca ili nisu imali drugog izbora nego prihvatiti vaučere. Od lipnja 2020. zračni prijevoznici počeli su vraćati putnicima novac, ali uz velika kašnjenja. Države članice nisu povezale državne potpore s povratom novca putnicima, unatoč tome što je Komisija jasno istaknula da to mogu učiniti. Komisija je poduzela mjere da zaštiti prava putnika u zračnom prometu i da ublaži posljedice krize, unatoč ograničenjima postojećeg pravnog okvira. Prijedlozi u tom pogledu, koji bi mogli doprinijeti poboljšanju stanja, izneseni su 2013., ali Vijeće dosad nije postiglo dogovor o svojem stajalištu.

Sud preporučuje Komisiji da bolje zaštiti prava putnika u zračnom prometu i informira ih o njihovim pravima, poboljša koordinaciju nacionalnih mjera i jasnije poveže državne potpore zračnim prijevoznicima s povratom novca putnicima, kao i da poboljša alate i zakonodavstvo za zaštitu prava putnika u zračnom prometu.

​Tematsko izvješće Suda u skladu s člankom 287. stavkom 4. drugim podstavkom UFEU-a.