Specific annual report|59c5cf99-afbc-4088-a148-9a255854c7c1
-->

did

Jelentés az Egységes Szanálási Testület, a Tanács és a Bizottság rendelet szerinti feladatai teljesítésének következtében felmerülő függő kötelezettségeiről a 2018. pénzügyi évre vonatkozóan

Hungarian icpdf.png 1 MB
27. 11. 2019

Az Egységes Szanálási Mechanizmus az euróövezeten belüli, fizetésképtelenné vált bankok szanálásának irányítására szolgáló uniós rendszer. Kulcsszereplője az Egységes Szanálási Testület (ESZT). További kulcsszereplők a Bizottság és a Tanács. Az ESZT felügyeli az Egységes Szanálási Alapot (a továbbiakban: „az Alap”), amely a bankszanálás támogatásához vehető igénybe. A Számvevőszék köteles évente jelentést készíteni a vonatkozó függő kötelezettségekről.

Az Alap igénybevételére mindeddig nem került sor, de számos jogi panasz merül fel az első szanálással és más határozatokkal, valamint az Alapba fizetendő előzetes hozzájárulásokkal kapcsolatban. A 2018. évi pénzügyi évre vonatkozóan az ESZT függő kötelezettségekről számolt be az előzetes hozzájárulásokra irányuló jogi panaszokkal kapcsolatban, szanálási határozattal kapcsolatban azonban nem volt ilyen. Nem láttunk az ESZT értékelésének ellentmondó bizonyítékot, de két ajánlást fogalmazunk meg az ESZT függő kötelezettségekről történő beszámolására vonatkozóan.