Special report|20d56233-5179-449f-93ac-6c9e8f3787cb
-->

did

Különjelentés 20/2020: A gyermekszegénység elleni küzdelem terén célirányosabbá kell tenni a Bizottság által nyújtott támogatást

Hungarian icpdf.png 2 MB
29. 09. 2020

A gyermekszegénység továbbra is komoly probléma az Unióban, mivel a gyermekek közel egynegyedét fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés veszélye. Számos tanulmány hangsúlyozta, hogy a gyermekkorban viszonylag alacsony költséggel történő beruházás életre szóló előnyökkel járhat.

Ellenőrzésünk elvégzését az motiválta, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelem számos tagállamban még ma is különös nehézséget jelent. Célunk annak állapítása volt, hogy a Bizottság eredményesen hozzájárult-e a tagállamok által a gyermekszegénység csökkentése érdekében hozott intézkedésekhez.

Megállapítottuk, hogy a jogilag nem kötelező erejű bizottsági eszközök alkalmazhatósága jellegüknél fogva korlátozott, azonban a Bizottság rendelkezésére állnak ezeknél erőteljesebb eszközök is. A gyermekszegénységhez közvetlenül kapcsolódó információk hiánya miatt azonban csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett értékelni, hogy ezek az eszközök mennyiben járulnak hozzá ténylegesen a gyermekszegénység csökkentését célzó tagállami fellépésekhez.