Special report|20d56233-5179-449f-93ac-6c9e8f3787cb
-->

did

Különjelentés 26/2020: Tengeri környezet: az Unió széles körű, de mélységét tekintve nem megfelelő védelmet biztosít

Hungarian icpdf.png 12 MB
26. 11. 2020

A tengeri biodiverzitás csökkenése és az élőhelyek pusztulása folyamatos kihívást jelent Európa tengerei kapcsán. Jelentésünkben megvizsgáljuk, hogy a főbb uniós szakpolitikák és kiadási programok hogyan igyekeznek megoldani ezt a problémát az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger egyes részein.

Noha létezik keret a tengeri környezet védelmére, az uniós fellépések az összes tengerben nem állították helyre sem a tengerek jó környezeti állapotát, sem pedig a fenntartható halászati szintet. Az Unió védelmi szabályai nem tették lehetővé egyes jelentős ökoszisztémák és élőhelyek helyreállítását; a védett tengeri területek csekély mértékű védelmet élveznek; a gyakorlatban kevéssé alkalmazzák azokat a rendelkezéseket, amelyek célja a halászati politika és a tengervédelmi politika összehangolása; továbbá a rendelkezésre álló forrásokat csak viszonylag kis mértékben használják természetvédelmi intézkedésekre.

Míg az Atlanti-óceán esetében mérhető javulás volt tapasztalható a halállomány tekintetében, a Földközi-tengerről ugyanez nem mondható el.

Ajánlásokat fogalmazunk meg a Bizottság számára arról, hogyan kezelheti ezeket a problémákat a tagállamokkal együtt.

A Számvevőszék különjelentése az EUMSZ 287. cikke (4) bekezdésének második albekezdése alapján.