Review|1149db91-ec84-40c2-9113-0340f5d5d3cf
-->

did

Áttekintés 05/2021: A nagyszabású közlekedési infrastrukturális projektek uniós keretrendszere nemzetközi összehasonlításban

Hungarian icpdf.png 2 MB
25. 11. 2021

​​A nagyszabású infrastrukturális projektek kiemelt fontosságúak az Unió transzeurópai közlekedési hálózatának megvalósítása szempontjából. Áttekintésünkben a megvalósítás uniós keretrendszerét összevetjük egyes kiválasztott országok ilyen rendszereivel, és rámutatunk, hogy mely gyakorlatokból inspirálódhatnak a Bizottság és a politikai döntéshozók, adott esetben hozzáigazítva azokat az uniós viszonyokhoz.

Nem találtunk olyan követendő példát, amely az Unió stratégiájának hiányosságait kezelhetné. Releváns példákat emelhettünk ki azonban az olyan folyamatokra nézve, amelyek a koordinációhoz, kiválasztáshoz, nyomon követéshez és utólagos értékeléshez kapcsolódnak.

​Elemeztük továbbá hat uniós társfinanszírozású projekt aktuális költségvetés- és ütemtervtúllépéseit. Ezek közül – a globális referenciamutatóval összevetve – négy projektnél tapasztalható kisebb költségvetés-túllépés, míg legtöbbjüknél átlagosan hosszabb késések mutatkoznak az ütemtervhez képest.